Könsherpes- en mycket vanlig könssjukdom

Många sexuellt aktiva har en rädsla och fiende som man riskerar genom att ha ett sexliv. En av dessa sjukdomar är könsherpes. Många är mer rädda för könsherpes än för vissa andra sexuellt överförbara sjukdomar eftersom det inte finns något botemedel mot könsherpes, som det gör med exempelvis klamydia eller gonorré. Herpes är dock mestadels en helt ofarlig sjukdom, även om symptomen ofta är besvärande och kan vara genanta.

Vad är könsherpes?
Könsherpes orsakas av ett virus, herpesviruset, som är mycket vanligt. Det finns olika typer av herpes, och den vanligaste typen är den som främst ger munsår. Könsherpes är dock mycket vanligare än man kan tro. Herpesviruset kan ligga latent i kroppen under mycket lång tid, alltså att man får ett utbrott som går över, men viruset ligger fortfarande kvar i kroppen utan att orsaka besvär. Har man tur får man inte många sjukdomsutbrott under livet. Man kan själv beställa självtest på internet http://klamydiatest.net/alla-tester/herpespaket/ för att se om man är smittad.

Hur skyddar man sig mot könsherpes?
Detta är inte en sjukdom som är lätt att skydda sig mot. Även om man använder skydd finns det en stor risk att smittas. Det viktigaste att tänka på är att inte ha sex med någon som har vårtor eller utslag i underlivet. Har man själv fått herpes är det absolut nödvändigt att vidta åtgärder för att inte smitta det vidare. Ha inte sex medan du uppvisar symptom på herpes.